Günümüzde solar sistemlerin büyük bir popülarite kazanması, çok sayıda panel çeşidi ve modelin üretilmesini desteklemektedir. Bu panellerin her biri farklı özelliklere ve kapasitelere sahip olsa da çalışma prensipleri temelde aynıdır. Bu nedenle “güneş paneli nasıl çalışır?” sorusunun yanıtı, her model için aynı şekilde verilebilmektedir.
Güneş panelleri, beş ana katmandan oluşur. Bu katmanlar sırası ile ; cam, eva, hücre, eva, backsheet/temperli camdır. Güneş ışınlarının hücre üzerinde toplanmasıyla elektronlar harekete geçer ve güneş ışınlarını elektrik enerjisinde çevirirler.
Güneş panelleri, temperli cam katmanının yerleştirilmesi ve sabitleme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına çerçeve uygulanması ile hazırlanmaktadır. Paneller, içlerinde bulunan solar hücreler sayesinde güneş ışınlarını emmektedir. Ardından yarı iletken (solar hücre) maddeler sayesinde bu ışınlar, elektrik enerjisine dönüşmektedir.
Güneş panelleri, her zaman için doğru akım elektrik enerjisi üretmektedir. Üretilen elektrik, kablolar aracılığı ile inverterlere (çevirici) aktarılmaktadır. Burada akü veya direkt şebekeye bağlantı sağlanır. Bu sayede güneşten çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji üretilmiş olur.
Güneş panelinin şarj sağlayamaması, birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelmektedir. Sorunların doğru şekilde tespit edilmesi ve onarılması içinse mutlaka alanında uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir.